top of page
  • Facebook
Пошук

21 лютого – Міжнародний день рідної мови

Для кожної людини рідна мова – це мова, що першою засвоюється дитиною і залишається зрозумілою на все життя. Рідною вважають мову нації, мову предків, яка пов’язує людину з її народом, з попередніми поколіннями, їхніми духовними надбаннями. Так само, як у кожної людини є один батько і мати, так і мова рідна лише одна. Людина може знати дві, три й більше мов, але рідною залишається материнська мова.

21 лютого у світі відзначають Міжнародний день рідної мови. Історія свята сумна, на жаль, і має трагічний початок. 21 лютого 1952 року в Бангладеші влада жорстоко придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони на використання бенгальської мови. Відтоді в Бангладеші цей день став днем полеглих за рідну мову. Минуло багато часу. Аж 1999 року за ініціативою ЮНЕСКО було запроваджено Міжнародний день рідної мови, а, починаючи з 21 лютого 2000 року, цей день відзначають і в Україні.

Наша Україна – багатонаціональна держава, на її просторах, крім української, лунають польська, чеська, румунська, болгарська, грецька, вірменська, угорська та багато інших мов. Багатонаціональним є і колектив нашої школи.

Мабуть, саме тому так активно наші учні долучилися до святкування Міжнародного дня рідної мови. Вони підготували відеоурок та презентації, взяли участь у мовних вікторинах та мовознавчих турнірах, склали сенкани, прослухали вірші та легенди про рідну мову, відгадали загадки, відвідали Європу під час мовної гри « Як український соловейко світом мандрував», створили буклети, емблеми, плакати, самостійно склали вірші про рідну мову.

Кожен із них ще раз переконався в тому, що рідна мова – найпрекрасніша й наймилозвучніша, що вона потребує вивчення та бережливого ставлення, бо недаром кажуть: «Мова – то серце народу, загине мова – загине і народ».



1 перегляд0 коментарів

Comments


bottom of page