top of page
  • Facebook
Пошук

ДО ПИТАННЯ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ОСВІТИ ТА ВПРОВАДЖЕННЯ ШІ ТЕХНОЛОГІЙ



(із виступу заступника директора Щасливського ліцею Олени Волохової)

Наразі проходить ХІІ зимовий освітянський форум "Трускавець-2024" із питань впровадження ШІ в освітній процес та управлінську діяльність керівника закладу освіти. Захід зібрав 170 прогресивних учасників - освітян із 20 областей України, а також колег з Італії, готових до співпраці та обміну ідеями.

Своїми думками та напрацюваннями з питання ділиться і Щасливський ліцей.

Сьогодні питання цифрової інноватики в освіті надзвичайно актуальне, адже цей процес є різноаспектним, стабільним та набирає солідних обертів. І якщо подивитись на освіту з перспективи, то ця складна система з великою кількістю невідомих/нових елементів зводиться до одного єдиного поняття «ШКОЛА ТА ЖИТТЯ».

Освіта наповнює життя. І на питання «Життя наслідує освіту?» чи «Освіта наслідує життя?» важко відповісти з першої спроби. І якщо ми сьогодні обговорюємо інноватику, цифровізацію, гейміфікацію освіти, впровадження штучного інтелекту, сучасних засобів, то ми так чи інакше говоримо про «ШКОЛУ ТА ЖИТТЯ». А життя динамічне, його не буває в теорії. Механіку життя потрібно знати та вивчати. І однією з інноваційних, найбільш свіжих та потужних тенденцій є штучний інтелект.

Попри широку сферу застосування, величезну міру допомоги та впливу, ШІ має істотні обмеження. Повноцінно замінити людський розум він, звісно, не може. У нього відсутнє власне «розуміння» світу та здатність до творчого мислення за межами цих даних. Він – лише асистент людини. Тому остаточне рішення має прийняти людина на основі не лише даних, статистики, а й морально-етичних міркувань.

При цьому свої ключові функції генерування ідей, первинний збір інформації та управління нескладними базами даних ШІ виконує на «відмінно». Завдяки такому розумному механізму, такі сервіси як Chat GPT, Claude, Bard автоматично генерують контент, ідентифікують мову, ведуть діалог, шукають та впорядковують інформацію.

Сьогодні кількість сервісів із застосуванням ШІ росте швидко. Типовими категоріями таких програм є наступні:

• Чат-боти і віртуальні помічники, рекомендаційні системи: сайти та сервіси пропонують вам персональні рекомендації на основі ваших уподобань.

• Перекладачі, такі як Grammarly/DeepL/Help me write/UBOS: аналізують величезні обсяги перекладених текстів, щоб вчитися перекладати з однієї мови на іншу (вчитиСЯ, але на жаль, не вчиТИ).

• Чат-боти та голосові помічники: на основі ШІ можуть допомагати вчителям у повсякденних завданнях – відповідати на типові запитання учнів/учителів, подати матеріал іншими словами не втрачаючи контексту, знаходити навчальні матеріали.

• Зображувальні/Текстові моделі ШІ: можуть створювати наочний контент для пояснення складних концепцій – інфографіку, анімацію, 3D моделі. А текстові моделі – допомагати з написанням навчальних текстів, перевіркою творчих робіт тощо.

У Щасливському ліцеї з II семестру учні двох 5-х та двох 6-х класів на уроках інформатики вивчають цикл уроків (мінікурс) «Штучний інтелект». Так ось окрім освоєння інструментарію нейронних мереж і розуміння їхньої механіки, ми попросили наших учителів розробити декілька уроків із цифрової етики. Наголошуємо на необхідності таких курсів, адже опанування цифрових інструментів недостатньо – потрібно вміти доцільно та помірно їх використовувати. А вчитель повинен ще й власним прикладом демонструвати етику такої поведінки.

Окрім цього, ШІ може запропонувати безліч інструментів і можливостей для освітнього управлінця:

• Персоналізована освіта: системи адаптивного навчання, моніторинг прогресу учнів.

• Адміністративні процеси: автоматизація обліку учнів та вчителів, складання розкладу уроків.

• Взаємодія з батьками та громадою: ефективні засоби комунікації, системи сповіщення батьків і громади.

• Аналіз та прогнозування: аналіз успішності школи, управлінська аналітика.

• Технічна підтримка: інструменти для підготовки та проведення уроків, електронні бібліотеки та навчальні платформи.

• Боротьба зі зловживанням та кібербулінгом, виявлення таких випадків.

• Інтерактивний помічник: планування, нагадування про важливі завдання, пошук потрібної інформації та документів.

Ресурсів для вивчення питання ШІ в освіті сьогодні доволі багато. Коли наш ліцей робив перші кроки в цьому напрямку, ми сконцентрувались на таких курсах:

• безоплатний курс «Штучний інтелект в освіті» за підтримки МОН, Асоціації інноваційної та цифрової освіти та компанії UBOS (сьогодні його можна знайти на сайті Освітнього хабу Києва);

• безоплатний курс про штучний інтелект від компанії Google за підтримки Мінцифри.

Які ще ресурси ми рекомендуємо?

• Курс «Штучний інтелект: майбутнє освіти» у співпраці ГО «Прогресильні» та Експертного комітету з питань розвитку ШІ при Мінцифрі.

• Блог Ірини Пахомової – викладачка, доцент ХНУ імені В.Н. Каразіна, керівниця STEM-AR клубу “Наука навколо нас”.

• Платформа AR Book: вибір та створення інтерактивних уроків з AR|3D|VR в AR Book.

Наші подальші кроки в освоєнні ШІ та цифровізації освіти залежать тільки від нас. . Інновації — це завжди ризик. Але прогресу можна досягти лише якщо вийти з зони комфорту. Це стосується і технологій.


0 переглядів0 коментарів

Comentarios


bottom of page