top of page
  • Facebook
Пошук

ДО ПИТАННЯ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ОСВІТИ ТА ВПРОВАДЖЕННЯ ШІ ТЕХНОЛОГІЙ




(Із виступу заступника директора Щасливського ліцею Кругового О.Є.)

Наразі проходить XII зимовий освітянський форум "Трускавець-2024" із питань впровадження ШІ в освітній процес та управлінську діяльність керівника закладу освіти. Захід зібрав 170 прогресивних учасників - освітян із 20 областей України, а також колег із Італії, готових до співпраці та обміну ідеями.

Своїми думками та напрацюваннями з питання ділиться і Щасливський ліцей.

Освітній процес в умовах реформ і трансформацій, та ще й в умовах війни – непроста задача. І, як показують реалії та досвід останніх 1,5 року, - легшою вона не стала.

Слід зазначити, що попри чисельні труднощі нам все-таки вдається мінімізувати вплив негативних чинників та організувати навчання із використанням цифрових технологій та різноманітних віртуальних освітніх платформ. Слід зауважити, що тут в пригоді став багаторічний досвід наших педагогів у сфері опанування новітніх технологій: платформ Google Classroom, Meet, Zoom Meeting, різноманітних віртуальних освітніх сервісів.

Це значним чином полегшує проведення реформ, які сьогодні імплементуються у практику роботи сучасної української школи. Нам вдається гідно впроваджувати НУШ (і вагому роль тут грають оснащення освітнього середовища ліцею сучасним обладнанням).

Ми вдало запровадили та сьогодні використовуємо цифровий документообіг, який включає журнали обліку успішності учнів, журнал обліку замінених уроків, журнал обліку руху учнів тощо. Серед багатого різноманіття освітніх інструментів ми зупинили свій вибір на віртуальній платформі «Єдина школа».

Що дає нам «Єдина школа»?

По-перше, ми перевели декотру паперову документацію в електронний формат, що спростило її ведення і зберігання.

По-друге, вчителі отримали змогу заповнювати журнали у зручному форматі, вчасно виставляючи оцінки та комунікуючи за потребою з батьками.

По-третє, батьки отримали швидкий та простий доступ до інформації про оцінки своєї дитини, її присутність на уроці та коментарі про успішність учня.

При цьому вся інформація легко поміщається в комп’ютері, смартфоні або ж планшеті. Зручно. Просто. Ефективно.

Минулого року ми вдало запровадили електронну систему складання розкладу «Нова школа». До слова, платформа не безкоштовна, але варта кожної витраченої на неї гривні. Вона дозволяє не лише зручно та швидко розробляти розклад навчальних занять, але й організовувати документацію з комплектації, навантаження учителів, вносити дані про навчальні плани класів, а також керувати процесом розміщення учнів в аудиторіях (що особливо актуально для нашого ліцею, який включає понад 60 навчальних приміщень).

Наш ліцей ніколи не зупинявся на досягнутому і точно не був пасивним учасником проєктів! Саме тому в I семестрі наш заклад було обрано як осередок цифровізації освітнього процесу Київщини: на базі Щасливського ліцею започатковано цифровий освітній хаб.

До реалізації даного проєкту залучені спеціалісти Київського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних кадрів, представники компанії TATL Technology, адміністрація та педагогічні працівники Щасливського ліцею.

Тренінги освітнього хабу розраховані на керівників та педагогічних працівників закладів освіти Київщини. Заняття проходять здебільшого в очному режимі, але і дистанційно, залежно від їхнього змісту, без пекової ситуації в регіоні та побажань учасників. Окрім того, такі заходи є сертифікаційними.

Розвиток технологій штучного інтелекту не оминув і вплинув на роботу нашого хабу.

Використання елементів штучного інтелекту в роботі освітнього хабу має наступні переваги:

1. Персоналізація;

2. Ефективність управління;

3. Аналітика та прийняття обґрунтованих рішень.

Окрім переваг мають місце виклики та ризики:

1. Конфіденційність та безпека даних;

2. Підготовка персоналу;

3. Етичні питання.

Загалом, розробка цифрового освітнього хабу з використанням штучного інтелекту значно полегшить процеси навчання та зробить Щасливський ліцей більш сучасним та інноваційним закладом.

Плюси та мінуси залучення інструментів ШІ в управлінські процеси:

Плюси:

1. Ефективність;

2. Аналітика та прийняття рішень;

3. Прогнозування та оптимізація;

4. Персоналізовані підходи;

5. Ефективна комунікація.

Мінуси:

1. Вартість та складність впровадження;

2. Недостатність людського фактора;

3. Залежність від якості даних;

4. Недостатність гнучкості;

5. Етичні питання.

Отже, оптимізація управлінських процесів за допомогою інструментів ШІ вимагає ретельного планування, урахування потреб та можливих ризиків. Важливо збалансувати вигоди та витрати, а також забезпечити етичне та безпечне використання цих технологій.

Існує безліч програм і платформ зі штучним інтелектом, які можуть допомагати в організації навчання в школі та покращенні освітнього процесу. Але перед вибором конкретної програми важливо врахувати конкретні освітні потреби вашої школи та особливості ваших учнів. Крім того, слід враховувати питання конфіденційності даних та забезпечення безпеки, особливо при роботі з програмами, які використовують особисті дані учнів.


1 перегляд0 коментарів

Comments


bottom of page