top of page
Пошук

СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ В ОСВІТІ, ВИКЛИКИ ТА ПОТЕНЦІАЛ



Сучасні тенденції в освіті, виклики та потенціал.

(із виступу директора Щасливського ліцею Юрія Йовбака)

Наразі проходить XII зимовий освітянський форум "Трускавець-2024" із питань впровадження ШІ в освітній процес та управлінську діяльність керівника закладу освіти. Захід зібрав 170 прогресивних учасників - освітян із 20 областей України, а також колег з Італії, готових до співпраці та обміну ідеями.

Своїми думками та напрацюваннями з питання ділиться і Щасливський ліцей.

Світ навколо нас безупинно змінюється, трансформується, цифровізується. Діти адаптуються до цих змін і вчаться швидше. А наше завдання, як дорослих наставників (учителів), встигати за ними. Тому сьогодні професійні компетентності учителя-практика обов’язково включають в себе вміння та бажання здійснювати інноваційну діяльність.

Сьогодні ми багато говоримо про невисокий рівень сформованості компетентностей учнів, результати тестування у форматі PISA, які не виправдали наших очікувань. І слід зазначити, що проблема не лише в освітніх втратах учнів, які виникли внаслідок тривалого дистанційного навчання часів пандемії та через воєнні дії в країні. Є серйозні розриви в професійних компетентностях учителя. Тут доречно було б ввести термін «розриви у професійних компетентностях учителя».

Потрібно мотивувати вчителя, зацікавити його, тоді він буде працювати. Бо не вмотивований учитель ніколи не виховає вмотивованого учня. Так само як невмотивований керівник ніколи не спонукає колектив до реалізації інноваційних проєктів.

Одним із мотиваційних заходів у галузі розвитку професійних компетентностей учителів у Щасливському ліцеї є цифровий освітній хаб Київщини, реалізований у партнерстві з TATL Technology (платформа "Єдина школа"). Його мета – ознайомити вчителів з інструментарієм сучасних цифрових платформ, нейронними мережами та виробити подальшу стратегію їх застосування в практику роботи школи.

Інновації неможливі без учителя. Але й сучасна школа неможлива без інновацій. Вони стрімко розвиваються, і чимдалі, тим складніше буде непідготовленому вчителю до цих змін адаптуватися.

Уже сьогодні розбудовуємо освіту майбутнього. Перебуваючи у вирі інновацій, сучасних тенденцій, швидкоплинних змін, ми маємо діяти оперативно. Подекуди навіть не чекати наказів, рішень і імперативів «зверху». Ми у школах, на місцях бачимо ситуацію наживо, із всіма її деталями та розуміємо освітні запити дітей, їхніх батьків. Тому часто ініціатива освітянських рішень іде «знизу». І це природно, це логічно.

Поки десь там планують на нарадах, ми втілюємо в життя дієві проєкти, як от:

• фінансову грамотність (уроки для 9-11 класів);

• Школу дитячих стартапів (для старшокласників);

• проєкти «Сингапурська математика», «Я – дослідник»;

• курс «Штучний інтелект» для 5-6 класів;

• концептуальні засади проєкту «Кар’єрно - орієнтована школа» (сертифікацію в рамках даного проєкту ми пройшли в І семестрі).

Буквально днями успішно завершено цикл уроків для початкової школи з дослідно-експериментальної діяльності. Їх проводив Ростислав Перехожук – «мандруючий вчитель», амбасадор бренду «Юнік Скул», засновник проєктів "Чудеса навколо нас" та «Зростаємо разом".

Ми працюємо над тим, щоб на уроках природничої галузі було 50% теорії, а 50 – експерименту. Тоді й результати PISA не будуть такими сумними.

Нам не потрібно чекати реформ, а потрібно діяти зараз. А тоді, коли прийде реформа, - нам буде легше під неї підлаштуватись. Для впровадження проєктів, ідей потрібні натхненні, проактивні люди. Впевнені, що енергія має властивість трансформуватись, змінити форму на матеріальну. І чим вищий рубіж ми візьмемо, тим більшою енергією ми наповнимо себе.


0 переглядів0 коментарів

Comentários


bottom of page